Øyhopping

Liker du øyhopping? Det er ikke bare Hellas og andre middelhavsland som egner seg til dette. Nordlandskysten utgjør faktisk hele 25% av Norges kystlinje og er en sareptas krukke av små og store øyer og fastland å utforske. Reiser du sjøveien kommer du tett på fantastiske hvite strender, flotte klatrefjell og supre kajakkmuligheter i et vilt og vakkert kystlandskap. Her kan man sitte ved et bål i fjæra sammen med gode venner og planlegge nattbad, mens man nyter “nordlandssommerens evige dag”, som Hamsun så treffende beskrev det.

Hver øy eller anløp har sine severdigheter som de gjerne viser frem til besøkende; gamle handelssteder, kystmuséer, festninger, naturfenomener, oldtidsfunn, kaféer med lokal mat, besøksgårder og kirker. Spør gjerne lokalbefolkningen når du kommer, så får du høre siste nytt.

Gjennom hele sommeren arrangeres det lokale “dager”, spel og musikkfestivaler, og er man heldig dumper man bort i slike arrangement.

Rundt i hele Nordland er det også plassert ut skulpturer – Skulpturlandskap Nordland – som er riktig populære hos såvel turister som lokalbefolkning. Se mer på skulpturlandskapnordland.no

Enkelte plasser kan det lønne seg å ha med sykkel, men de fleste øyene når du enkelt rundt med bare apostlenes hester. På fastlandet reiser man greit imellom med buss. Se 177nordland.no

De aller fleste bebodde øyene har daglige anløp av hurtigbåt, ferge eller lokalbåt, i alle fall på signal(på signal betyr at du må gi beskjed til båten, eller kaibetjenten, at du skal av eller på).

Telt er en fin overnattingsmulighet, men mange av øyene har en eller annen form for overnatting tilgjengelig. For reisende med egen båt finnes det ofte gjestebrygge, med sanitærrom.

Mange av øyene har også en form for kafé eller spiseplass, men ofte med begrenset åpningstid.

Det kan ofte være nødvendig å kjøpe med seg forsyninger fra de øyene som har butikk, da det ikke er dagligvarebutikk på mange av øyene. Se destinasjonssidene for mer info om overnatting, spiseplasser og dagligvarebutikk.